{ "title": "Kefir Ayranı", "image": "https://www.kefir.gen.tr/images/kefir-ayrani.gif", "date": "19.01.2024 01:26:07", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Kefir ayranı, kefir yoğurdundan yapılan mineralce oldukça zengin ve besin değeri yüksek bir içecektir. Kefir ayranı yapmak çiğ süt veya günlük süt temin edilir ve bir kaba bir litre süte 40 gram kefir konu. Bu ceviz büyüklüğündeki kefiri 25 derece sıcaklıktaki sütün içine konarak karıştırılır. Çiğ sütten yapmak minerallerin ve vitaminlerin ölmemesi için uygun olur fakat isteyen kaynatarak da yapabilir. Sonra busüt ve kefir bir cam kavanoza aktarılır. Cam kavanozun kapağı ağzı hiç hava almayacak şekilde kapatıldıktan sonra üzeri bir battaniye ile örtülerek karanlık ve 20-25 derecelik bir yerde mayalanmaya bırakılır. Mayalanma süresi 12-36 saat arasıdır. Bu süre ne kadar uzun olursa ekşimsi olma özelliği artar.

Sütün mayalanması tamam olduktan sonra kapağı açılmadan iyice bir çalkalanır. Kapağı açılan cam kavanozdan kefir ayranı plastik bir süzgeçle başka bir cam kavanoza süzülür. Kefir ayranı kullanıma hazırdır. Süzgeçte kalan kefir mantarı yine üzerini kapatacak kadar bir süt içine veya su içine atılarak cam kavanoz içinde dolapta saklanır. 10 gün geçtikten sonra bu kefir mantarı tekrar kullanılabilir. Kefir zamanla çoğalacaktır. İsteyen bu kefiri kâğıt bir bardak içerisinde derin dondurucuya atarak saklayabilir.

Kefir ayranı serin yerde muhafaza edilerek 36 saat içinde tüketilmelidir. Kefir ayranı isteğe bağlı olarak salatalara sos olarak kullanılabilir, cacık şeklinde yapılabilir ve doğal meyve suları karıştırılarak da içilebilir. Dileyen tuz atabilir dilemeyen de tuz atmadan tüketebilir.

Kefir ayranının sağlık açısından sayılamayacağı kadar çok faydası vardır. Şimdi sağlığa faydalarından birkaç tane örnek vereceğiz.
" } ] }