{ "title": "Kefir Mayası", "image": "https://www.kefir.gen.tr/images/kefir-mayasi.gif", "date": "19.01.2024 00:05:13", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Kefir mayası, Kafkasya'dan gelmiştir. Beyazımtırak renkte, karnabaharı andıran renkte ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşur. Kefir mayası yardımıyla inek, keçi, koyun, Hindistan cevizi veya soya sütleri ile yapımı sağlanır. Mayanın kalitesi çok önemlidir. Kaynağı tam belli olmayan kefirin içinde zararlı maddeler olabilir. Bu nedenle aktarlardan almak yerine üniversitelerde üretilenler tercih edilmelidir. Kefir mayası, vücut direnci üzerinde büyük etkiye sahiptir. Özellikle sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasında fayda sağlamaktadır. Biyolojik açıdan metabolizmayı devamlı yapılandıran, vitamin, antioksidan ve mineraller bulunduğu için hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır. B12, B1 ve K vitamini fazlasıyla yoğundur. Saydığımız vitaminlerin yeterli kullanımı böbrek, karaciğer ve sinir sistemine yarar sağlamaktadır.

Kefir Mayası Faydaları Nelerdir?
Kefir Mayası Nasıl Yapılır?

Sterilize edilen süt, 5 dk kaynatıldıktan sonra 20-25 C dereceye kadar soğutulur. İşlem için cam kavanoz kullanılmalıdır. Daha sonra 1 litre sütün içerisine 30-50 gr kefir tanesi ilave edilerek ağzı kapatılır ve 18-24 saat bekletilir. Bu süre içinde tahta kaşıkla sık sık karıştırılır. Kefirin mayalanma süresinin sonunda metal olmayan temiz bir süzgeçten geçirilir. Sonra süzgeçte kalan kefir taneleri temiz, klorsuz suyla yıkanıp tekrar süte koyulur. Hazırlanan kefir mayasının kullanım süresi 3 gündür. Karanlıkta ve soğukta muhafaza edildiğinde 6-8 güne kadar çıkabilir. Kefirin içerisinde peynir veya sirke kokusu varsa kefirde enfeksiyon olabilir. Bu nedenle temiz suyla yıkanmalı veya yeni kefir taneleri kullanılmalıdır. Mayalanmakta olan kefir taneleri, uzun süre süzülemeyecekse buzdolabına koyulur. Kefir mayasını günlük olarak içebilirsiniz. Ekşimsi bir tadı olduğundan dolayı, yanında meyve gibi tatlı besinlerle yenebilir. Kefir tüketimi kişinin yaşına ve ağırlığına göre farklılık göstermektedir. Yemeklerle birlikte içilebileceği gibi ayrı olarak da içilebilir.

" } ] }