{
"title": "Kefir Nasıl Yapılır",
"image": "https://www.kefir.gen.tr/images/kefir-nasil-yapilir.gif",
"date": "23.01.2024 06:53:38",
"author": "ayşe can yağmur",
"article": [
{
"article": "Kefir nasıl yapılır?
Kefir yapmak aslında yoğurt yapmaktan bile kolay! Evde kolaylıkla hazırlanabilecek kefir için yapılacak en önemli şey kefir tanelerine sahip olmak.
Kefir Nereden Gelmiştir?
Kafkas Türklerinin bulduğu bir içecek olan kefir, bugün tüm dünyaya yayılmış ve etkileri, faydaları üzerine birçok araştırma yapılan bir içecektir. Kefir beyaz veya sarı renkli, görünümü buğdayı veya patlamış mısırı andıran, küçüklü büyüklü kefir taneciklerinin mayalanması ile elde edilir. Bugün birçok ülkeye yayılmış olan kefir mikro biyolojik içeriği ile çok faydalı bir içecektir. İçinde etil alkol ve laktik asit barındırmaktadır.
Kefir Nasıl Yapılır, Nasıl Mayalanır?
Öncelikli olarak sahip olmanız gereken kefir taneleridir. Bu tanecikleri, tanıdığınız elinde kefir bulunan birinden, İnternet üzerinden veya kefir taneciği satan marketlerden temin edebilirsiniz.
Mayalamak için, gereken sütün hazır UHT sütlerden değil de temizliğine güvenilir açık sütlerden veya günlük pastörize sütlerden olması tercihen daha iyi sonuçlar verecektir. Açık sütün içerdiği bakterilerden korkuyorsanız, şunu da belirtmekte fayda var; kefir taneleri zaten açık sütün içerdiği zararlı bakterileri yiyerek besleniyorlar.
Sütün yağlı olması da kefir mayaları için iyidir. Yağsız süt ile mayalandığında kefir taneciklerinin zaman içinde küçülüp, inceldiği görülmektedir.
Sütün temiz olduğuna inanıyorsanız sütü kaynatmadan da mayalayabilirsiniz.
Şimdi sıra sütün veya suyun içinde temin edilen kefir tanelerinin süzülmesine geldi. Metal bir araç kullanmadan, plastik bir süzgeç ve tahta bir kaşık yardımı ile olabilir, kefir taneleri süzülür. 1 kg süt için; ceviz büyüklüğü yahut nohut tanesi büyüklüğündeki kefir, hazırlanmış olan 20 ile 25 derece sıcaklıktaki süte ilave edilir. Karanlık bir oda da veya kavanozdaki sütün etrafına havlu sarılarak, 8 ile 24 saat arası bir süre mayalanmaya bırakılır. Kefirin nohut tanesi büyüklüğünde olması ile ceviz tanesi büyüklüğünde olması arasındaki fark yalnızca, mayalanma süresidir.
Kefir mayalanıp arzu ettiğiniz kıvama geldiğinde tekrar süzülür ve içindeki kefir taneleri ayıklanarak başka sefere kullanılmak üzere suyun içine koyulur. Suyun içine koyulan bu kefir taneleri buzdolabında, cam kavanozda 10 gün kadar saklanabilir.
Suyun içine ayrılan kefirler gün geçtikçe çoğalırlar, bu kefir taneleri -20 derecede buzlukta muhafaza edebilir. Dilerseniz başkaları ile paylaşabilirsiniz.
Kefir nasıl yapılır artık öğrenmiş bulunmaktasınız, özellikle de çocuklar için çok faydalı olan bu içeceği evinizde ellerinizle hazırlayıp, sevdiklerinize güvenle yedirebilirsiniz.