{ "title": "Kefir", "image": "https://www.kefir.gen.tr/images/kefir(1).jpg", "date": "19.01.2024 03:29:52", "author": "Jülide", "article": [ { "article": "
Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etialkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0,5-3 cm arasında değişmektedir. Fındık veya buğday tanesi kadar beyazımsı ya da beyaz-sarı renklerinde ufak karnabahar ya da patlamış mısır görselliğine sahiptir. Kefir de doğal olarak yer alan bakteriler ve mayaların simbiyotik etkileşimi sonucunda oluşan yapılar bu içeceğin düzenli tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalar sağlamaktadır. Değerli vitamin ve mineraller ile yüklenmiştir, kolay sindirilebilmektedir. Proteinler ve doğal antibiyotik içermektedir.

Kefir taneleri neye benzer?

Kefir taneleri karnabahar görünümünde fakat lastik kıvamındadır. Kefir tanelerinin dışında kefiran denilen bir yapışkan bir zarf (F) vardır. Yararlı bakteriler ve mantarlar kendi yaptıkları oluşturduğu bu zarın içinde yaşamaktadırlar. Kefir, köpüklü, koyu kıvamlı, hafif ekşimsi bir içecektir. Sıcak yaz aylarında ferahlatan, içini soğutan bir içecek özelliğidir.

Kefir nereden gelmiştir?

Kefirin anavatanı Kafkaslardır. Çin ve Rusya'da çok tüketilebilen kefir ilk defa Orta Asya'da Kafkas Türkleri tarafından yapılmış bir içecektir. Kafkas Türklerinin güçlü ve sağlıklı bir vücuda sahip olmalarının nedeni uzun yıllar yaşamalarının kefirin büyük bir rolü olduğunu söylemektedirler. Kefir, kefir mayası yardımıyla inek, keçi, koyun, Hindistan cevizi, pirinç veya soya sütleri ile yapımı sağlanır. Bilimsel araştırma yapan fakülteler ve kuruluşlar kefirin faydaları hakkında titiz çalışmalar yaparken büyük gelişmeler ve önemli sonuçlara varmışlardır.

Kefiri kimler kullanır?

Kefirin her yaştaki insanlar yaşı ne olursa olsun kullanmaktadırlar. Yan etkisine sahip değildir. Çocuklar üzerinde dahi rahatlıkla verilebilmektedir.

Kefiri kanser hastaları neden tercih ediyor?

Kefir, vücut direnci üzerinde büyük etkiye sahiptir. Özellikle sindirim sisteminin düzenli çalışmasında fayda sağlıyor. Bağırsak kanserini oluşturan bulguları yok ediyor. Kesinlikle ilaç değildir. Kanser hastaları, kefirin içerdiği yararlı özellikleri sayesinde kefiri tercih etmektedirler. Yapılan araştırmalar dahilinde, kefirde iştahsızlığa iyi geldiği ve uykusuzluğa da çok iyi geldiğini söylemektedirler.

Kefir hücreleri nasıl yeniler?

Biyolojik yönden insan metabolizmayı devamlı yapılandıran Antioksidan vitamin ve mineraller bulunduğu için, hücrelerin yenilenmesinde fayda sağlamaktadır. Vücutta kuvvetli bir temizleme işini yapan kefir, yaşlanmayı oldukça yavaşlatan, her derde deva olarak çoğu hastalı engellemektedir. Vücudu yenileyerek beraberinde dinç kalmasını sağlıyor.

Kefirdeki besin değerleri nelerdir?

Kefir, vücuttaki temel fonksiyon ve değişik faaliyet amaçlı kullandığı mineral ve esansiyel aminoasitler değerleriyle çok zengindir. Kefirin içeriğindeki, proteinler yarım sindirim yaptığı ve bu sebeple vücut açısından basit değerlenen yapılarıdır. Kefirde yoğun olarak esansiyel amino asitleriyle bir adetine sahip triptofanın, mineral maddelerin oluşumu kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemine rahatlık etkisi verdiği bilinmektedir. Vücudumuzun en fazla ikinci mineral maddesine sahip fosfor, hücre yenileyici ve enerji ihtiyacının giderilmesi için karbonhidratların, yağlarda ve proteinlerde kullanım açısından kolaylık sağlar. Kefir B12, B1 ve K vitamini fazlasıyla yoğundur. B u vitaminlerin yeteri kadar kullanılması üzerinde böbrek, karaciğer ve sinir sistemine bazen de deri hastalıklarına çok fazla yarar sağladığı kanıtlanmıştır.

Kefirin faydaları nelerdir?
Kefir taneleri aktif hale getirilerek şöyle mayalanır

Sterilize edilmiş süt, günlük pastörize süt veya UHT süt kullanılabilse de günlük pastörize süt tercih edilir. Süt 5 dakika kaynatıldıktan sonra 20-25*C'ye kadar soğutulur. İşlem için cam kavanoz kullanılmalı, bakır, alüminyum kaplar kullanılmamalıdır. 1 litre sütün içine 30-50 gr kefir tanesi ilave edilerek ağzı kapatılır. 20-25*C'de yaklaşık 18-24 saat bekletilir, bu süre içinde tahta kaşıkla sık sık karıştırılır. Mayalanma süresinin sonunda metal olmayan temiz bir süzgeçten geçirilir. Süzgeçte kalan kefir taneleri temiz ve klorsuz suyla yıkanıp tekrar süte konur.

İlave bilgiler

Evde hazırlanan kefirin kullanım süresi 3 gündür, karanlıkta ve soğukta (2-4*C) muhafaza edildiğinde 6-8 güne çıkabilir, marketlerde satılanların raf ömrü uzundur. Kefirde peynir veya sirke kokusu varsa enfeksiyon olabilir, temiz suyla iyice yıkanmalı veya yeni kefir taneleri kullanılmaktadır. Kefirin sıcak yemeklerle birlikte içilmesi probiyotik mayaların ölümüne sebep olabilir. Mayalanmakta olan kefir taneleri uzun süre süzülemeyecekse buzdolabına bekletilir.

Kefir günde kaç bardak içilmelidir

Kefiri günde bir bardak rahatlıkla içilebilir. Evde kefir mayasından mayalayabileceğiniz gibi marketlerde satılan sade türleri de kullanılmaktadır. Kefirde ekşimsi bir tat olduğundan dolayı yanında meyve gibi tatlı besinler ile yenilebilir.
" } ] }