Kefir Mayası

Kefir mayası, Kafkasya'dan gelmiştir. Beyazımtırak renkte, karnabaharı andıran renkte ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşur. Kefir mayası yardımıyla inek, keçi, koyun, Hindistan cevizi veya soya sütleri ile yapımı sağlanır. Mayanın kalitesi çok önemlidir. Kaynağı tam belli olmayan kefirin içinde zararlı maddeler olabilir.
Bu nedenle aktarlardan almak yerine üniversitelerde üretilenler tercih edilmelidir. Kefir mayası, vücut direnci üzerinde büyük etkiye sahiptir. Özellikle sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasında fayda sağlamaktadır. Biyolojik açıdan metabolizmayı devamlı yapılandıran, vitamin, antioksidan ve mineraller bulunduğu için hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır. B12, B1 ve K vitamini fazlasıyla yoğundur. Saydığımız vitaminlerin yeterli kullanımı böbrek, karaciğer ve sinir sistemine yarar sağlamaktadır.

Kefir Mayası Faydaları Nelerdir?

  • Kolesterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür.
  • Uykusuzluğu gidericidir.
  • Selülitlere karşı etkilidir.
  • Damar sertliğini ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Saç dökülmesini azaltır.
  • Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır.
  • Bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını engeller.
  • Görme zayıflığını ve katarakt oluşumunu önlemeye katkı sağlar.
  • Sindirim sistemini güçlendirir.
  • Depresyona karşı olumlu katkısı vardır.
  • Verem ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.
  • Egzama tedavisinde kullanılır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Bronşit ve astım hastalığında kullanılır.

Kefir Mayası Nasıl Yapılır?


Sterilize edilen süt, 5 dk kaynatıldıktan sonra 20-25 C dereceye kadar soğutulur. İşlem için cam kavanoz kullanılmalıdır. Daha sonra 1 litre sütün içerisine 30-50 gr kefir tanesi ilave edilerek ağzı kapatılır ve 18-24 saat bekletilir. Bu süre içinde tahta kaşıkla sık sık karıştırılır. Kefirin mayalanma süresinin sonunda metal olmayan temiz bir süzgeçten geçirilir. Sonra süzgeçte kalan kefir taneleri temiz, klorsuz suyla yıkanıp tekrar süte koyulur. Hazırlanan kefir mayasının kullanım süresi 3 gündür. Karanlıkta ve soğukta muhafaza edildiğinde 6-8 güne kadar çıkabilir. Kefirin içerisinde peynir veya sirke kokusu varsa kefirde enfeksiyon olabilir. Bu nedenle temiz suyla yıkanmalı veya yeni kefir taneleri kullanılmalıdır. Mayalanmakta olan kefir taneleri, uzun süre süzülemeyecekse buzdolabına koyulur. Kefir mayasını günlük olarak içebilirsiniz. Ekşimsi bir tadı olduğundan dolayı, yanında meyve gibi tatlı besinlerle yenebilir. Kefir tüketimi kişinin yaşına ve ağırlığına göre farklılık göstermektedir. Yemeklerle birlikte içilebileceği gibi ayrı olarak da içilebilir.

19.01.2024 00:05:13
Kefir Mayası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kefir Mayası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kefir Mayası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kefir Zayıflatırmı

Kefir Zayıflatırmı, Kafkasların gençlik sırrı olarak bilinen kefirin tarihi, yüzyıllar öncesine dayanan ve o zamandan bugüne nesiller boyunca süre gelmi...
Devamını Oku

Kefir Zararları

Kefir Zararları sıralamasında, yüksek kalorili bir besin olduğu için sık sık tüketilmemesi gerekmektedir. Eğer kilo sorununuz varsa, Kefir tüketimine dikkat ...
Devamını Oku

Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir

Kefir mayası, yıllar önce Kafkasya'da Orta Asya Türkleri tarafından sütten yapılan ve ayrana benzeyen bir içecektir. Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde hem ...
Devamını Oku

Kefir Ne Kadar Tüketilmeli

Kefir ne kadar tüketilmeli, kefir dünyanın pek çok yerinde sağlık amacı ile tüketilen fermente süttür. Kefir, inek, koyun ya da keçi sütü kullanılarak elde e...
Devamını Oku

Kefir İle Yoğurt Yapımı

Kefir ile yoğurt yapımı oldukça kolaydır. Kefir, hafif ekşimsi tadı olan inek veya koyun sütü ile mayalanan fermante bir süt içeceği olmakla beraber sağ...
Devamını Oku

Kefir Maskesi

Kefir maskesi, cilt yenilenmesi, güzelleşmesi ve kırışıklıkların açılması üzerinde oldukça etkilidir. Kefir genel sağlık açısından en faydalı formante s...
Devamını Oku

Su Kefiri

Su kefiri, Meksika kökenli mucizevi bir içecektir. Su kefiri 20. Yy başlarında Avrupa`da da kullanılmaya başlandı. Su kefirinin yaygın olarak bil...
Devamını Oku

Kefir İle Zayıflama

Kefir ile zayıflama, fazla kilolardan kurtulmak için, artık tüm dünyada kullanılan bir diyet yöntemidir. Eski yıllarda Orta Asya'da kullanılan şimdi ise...
Devamını Oku

Kefiri Nasıl Saklarım

Kefir tanelerini birkaç ay kullanmayacaksanız;* Kefir tanelerini temin ettiğinizde saf su içerisinde küçük bir kapta ya da kurutulmuş halde olacaklardır....
Devamını Oku

Kefir Sabunu

Kefir sabunu, yüzde yüz bitkisel bir ürün olup kimyasal bileşikler içermez. Son yıllarda kimyasalların artmasıyla birlikte insanlar doğal ürünlere yönel...
Devamını Oku

Kefir Ayranı

Kefir ayranı, kefir yoğurdundan yapılan mineralce oldukça zengin ve besin değeri yüksek bir içecektir. Kefir ayranı yapmak çiğ süt veya günlük sü...
Devamını Oku

Kefir Nedir

Kefir Nedir, Kefir, çok eski yıllarda ve Kafkasya bölgesinde yapımı olan, bugünün Avrupa ve Amerika ülkelerine ticareti yapılmaktadır. Süt asidi ve alko...
Devamını Oku

Yoğurt ve Kefirin Farkı

Her iki üründe kültüre edilmiş süt ürünleridir ama farklı türde faydalı bakteri içermektedirler. Yoğurdun içermiş olduğu bakteriler sindirim sistemini temiz tu...
Devamını Oku

Kefir Kültürü

Kefir Kültürü, çok eski yıllardan beri Kafkasya'da imal edilmeye başlanan kefirin yaygınlaşarak günümüzde tüm dünyaca tercih edilen köpüklü, koyu kıvaml...
Devamını Oku

Kefir Faydaları

Kefir, kökeni Kafkas dağlarına dayanan ve günümüze gelene kadar hiçbir değişikliğe uğramamış bir içecektir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan bu içe...
Devamını Oku

Kefir

Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etialkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğid...
Devamını Oku

Kefir Neye İyi Gelir

Kefir neye iyi gelir? Bu soruya cevap vermeden önce kefirin ne olduğuna bakalım. Kefir, bazı kaynaklarda Türkçe " keyif" sözcüğünden geldiği ve i...
Devamını Oku

Kefirin Faydaları

Kefirin faydaları, sağlık için sayılamayacak kadar faydaya sahiptir. Bilhassa en bilindik faydası sindirim sorunlarına iyi gelmesi ve obezite ile mücadele ed...
Devamını Oku

Kefir Nasıl Yapılır

Kefir nasıl yapılır?Kefir yapmak aslında yoğurt yapmaktan bile kolay! Evde kolaylıkla hazırlanabilecek kefir için yapılacak en önem...
Devamını Oku

Kefir Nasıl Mayalanır

Kefir Nasıl Mayalanır; Öncelikle kefirin geçmişine bakacak olunursa, Kefir Batı Asya Türklerinin keşfettiği çok şifalı bir içecektir. Su yerine kefir içen, K...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kefir Zayıflatırmı
Kefir Zararları
Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir
Kefir Ne Kadar Tüketilmeli
Kefir İle Yoğurt Yapımı
Son Forum Konuları
Kefir Zayıflatırmı?
Kefir Mayalanması
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024