Kefir ile Yoğurt Yapımı
21 Temmuz 2024

Kefir ile Yoğurt Yapımı


Kefir yapımı oldukça kolay ve faydalı bir süreçtir. Kefir, hafif ekşimsi bir tada sahip olan ve inek veya koyun sütü ile mayalanan fermente bir süt içeceğidir. Sağlığa birçok faydası bulunan kefir, sindirim sistemi hastalıklarından egzama ve tümör gibi daha ciddi sağlık problemlerine kadar birçok konuda olumlu etkiler göstermektedir. Ayrıca, kefir zayıflama diyetlerinde de kullanılmaktadır.

Kefir Mayalamak İçin Gereken Malzemeler

  • Kefire metal değmemesi gerektiğinden, kefiri süzmek için plastik bir süzgeç
  • Tahta kaşık
  • Cam kavanoz
  • Süt ve kefir taneleri
Kefir taneleri tek kullanımlık değildir; aynı kefir tanelerini defalarca kullanabilirsiniz. En zengin içerikli kefir mayası canlı kefirden elde edilir. Bazı marketlerde ise birden fazla kullanımlık kefir mayası satılmaktadır. Bu kefir mayaları, canlı kefirden değil, kefir kültüründen üretilmektedir ve besin değerleri canlı kefire göre daha düşüktür.

Kefir Nasıl Mayalanır?

İlk yapmanız gereken, iyi bir çiğ süt temin etmektir. Sütün güvenilir olması önemlidir çünkü kefiri kaynatmadan yaparsanız besin değeri daha yüksek olur. Çiğ süt bulamazsanız pastörize günlük süt de kullanabilirsiniz. Çiğ sütü içmekten çekiniyorsanız, mayalamadan önce 5 dakika kaynatabilirsiniz.

  • Kefirin mayalanması için oda sıcaklığının 20-25 derece arasında olması gerekmektedir. Sütü kaynatmışsanız, sıcaklığının oda sıcaklığına yani 25 dereceye düşmesini bekleyin ve cam kavanoza aktarın.
  • Suyun içinde bulunan kefir tanelerini plastik süzgeçle süzerek, su ile yıkamadan tahta kaşık yardımıyla sütün içine bırakın. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak havlu ile sarın ve karanlık bir odaya koyun. Normal şartlarda 1 litre süte 15-20 gram yani ceviz büyüklüğünde bir kefir tanesi yeterlidir. Aynı mayanın dörtte biri bile mayalamaya yeterli olabilir, ancak bu durumda mayalanma süresi daha uzun olacaktır. En ideali, 1 litre süte ceviz büyüklüğünde kefirdir.
  • Kefirin mayalanması 8 ile 24 saat arasında gerçekleşir. Daha yoğun ve ekşimsi bir kıvam istiyorsanız, bu mayalanma süresini iki güne çıkarabilirsiniz. Araştırmalara göre, 12 saatten az mayalanan kefirin sindirim sistemini yavaşlattığı, 12 saat üzerindeki mayalanmaların ise sindirim sistemini hızlandırdığı ortaya çıkmıştır.
  • Kefir hazır olunca, plastik süzgeçten geçirerek geniş bir kaba süzün. Kefir mayasını yıkamadan ya taze süte ya da suya atın. Bu mayayı hemen kullanamazsınız; cam kavanozda 10 gün beklettikten sonra bir sonraki kefir mayalamasında kullanabilirsiniz.
  • Süzülmüş kefiri cam kavanoza koyarak dolapta saklayın ve 3-4 gün içinde tüketin.
  • Bu kefir mayaları zamanla çoğalacaktır. Fazla gelen mayaları kağıt bardak içinde -20 derecede dondurarak saklayabilirsiniz.
  • Doktorlar, en az günde yarım litre kefir tüketmeyi tavsiye etmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir Neye İyi Gelir?

Kefir Neye İyi Gelir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kefir Maskesi Tarifi ve Faydaları Nelerdir?

Kefir Maskesi Tarifi ve Faydaları Nelerdir?

Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?

Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?

Kefir Nasıl Mayalanır?

Kefir Nasıl Mayalanır?

Kefir Faydaları Nelerdir?

Kefir Faydaları Nelerdir?

Su Kefiri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Su Kefiri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?