Kefir Kültürü
15 Mayıs 2024

Kefir Kültürü

Kefir Kültürü, çok eski yıllardan beri Kafkasya'da imal edilmeye başlanan kefirin yaygınlaşarak günümüzde tüm dünyaca tercih edilen köpüklü, koyu kıvamlı ve hafif ekşi lezzette olan şifalı bir içecek kültürüdür. Araştırmalara göre Kafkasya'da yaşayan insanların ömürlerinin uzun olmasının sebebi olarak kefiri çok tüketmeleri sonucu ortaya çıkmıştır.

Kefir Kültürü, düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklığını sistemini güçlendirici niteliktedir. Hastalıklara karşı direnci arttıran kefiri özellikle yaşlı ve çocukların bağışıklık sistemleri düşük olduğundan bol miktarda tüketmeleri gerekmektedir. Evde kolayca hazırlanabilen kefir kültürü, daha sağlıklı bulunmaktadır.

Kefir Kültürü Özellikleri Nelerdir?

Kefir mayası, karnabaharı andıran şekilde bulunur ve genellikle fındık ve bezelye gibi tanelerden oluşmaktadır. Beyazımtırak renkte olan kefir kültürü tanelerinin içinde Sacharamyces sp., Torula Mayaları, Streptococcus cremoris, Betabacterium sp. Gibi mikroorganizmaları bulunmaktadır. Bu mikroorganizmaların birleşmesi sonucunda süt asidi ve karbondioksit meydana gelmektedir. Sütün pıhtılaşması sebebi olarak ise kefirin içinde bulunan mikroorganizmalardan bazıları süt şekerini parçalamakta ve süt asidini oluşturmaktadır. Bunun sonucuna bağlı olarak da süt pıhtılaşmaktadır.

Marketlerden Alınan Kefir Kültürü Sağlıklı mıdır?

Hazır olarak satılan kefir kültüründe bakteri çeşitliliği çok bulunmamaktadır. Maya kullanmadan sadece ticari amaçlı olarak yaptıkları için daha ucuz olarak satılmaktadır. Bu sebeple kefir kültürünün evde yapılması daha uygun olmaktadır. Kefirde kullanılan mantarın kalitesi zararlı bakterileri içinde barındıran mantarların kullanılmaması açısından oldukça önemlidir. Evde kendiniz kefir mayalamak isterseniz bu mantarı üniversitelerde üretilen ve klinik onaylardan geçmiş bakterilerin bulunduğu mantarları tercih etmeniz daha sağlıklı ve yararlı olacaktır.

Kefir Kültürünün İyi Geldiği Rahatsızlıkları şu şekilde sıralayabiliriz
  • Bronşit ve astım tedavisinde,
  • Ekzema tedavisinde,
  • Kolon yumurtalık ve göğüs kanseri tedavisinde,
  • Uykusuzluk tedavisinde,
  • Alerjik rahatsızlıklarda,
  • Verem ve böbrek hastalıklarında,
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde üstün rol oynadığı belirtilen kefir hakkında birçok akademik çalışmada bulunmaktadır. Ünlü akademisyenlerin sıklıkla bahsettiği kefir kültürünü kullanırken bir alışkanlık hâline getirerek düzenli olarak tüketilmesi sağlık açısından önemli niteliktedir.

Kefir Kültürü Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kefir Faydaları Nelerdir?

Kefir Faydaları Nelerdir?

Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?

Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?

Kefir Nasıl Mayalanır?

Kefir Nasıl Mayalanır?

Popüler İçerikler

Yoğurt ve Kefirin Farkı

Yoğurt ve Kefirin Farkı

Editörün Seçtiği

Kefir Neye İyi Gelir?

Kefir Neye İyi Gelir?

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir Nasıl Yapılır?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kefir Kültürü

Kefir Kültürü

Kefir Ayranı Özellikleri ve Faydaları?

Kefir Ayranı Özellikleri ve Faydaları?

Kefir Maskesi Tarifi ve Faydaları Nelerdir?

Kefir Maskesi Tarifi ve Faydaları Nelerdir?

Kefir Nedir? Kefir Nasıl Kullanılır ve Özellikleri

Kefir Nedir? Kefir Nasıl Kullanılır ve Özellikleri

Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir?

Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir?