Kefir İle Yoğurt Yapımı

Kefir ile yoğurt yapımı oldukça kolaydır. Kefir, hafif ekşimsi tadı olan inek veya koyun sütü ile mayalanan fermante bir süt içeceği olmakla beraber sağlığa oldukça faydalı bir üründür. Kefir tüketimi birçok sindirim hastalıklarına iyi geldiği gibi, tümörden egzama hastalığına kadar birçok sağlık konularında faydası vardır. Hatta kefir, zayıflama diyeti olarak bile kullanılmaktadır.

Kefir Mayalamak İçin Nelere Gerek Vardır?

  • Kefire metal değmemesi gerekiyor bu yüzden kefiri süzmek için plastik bir süzgeç
  • Tahta Kaşık
  • Cam kavanoz
  • Süt ve kefir taneleri gerekmektedir.
Kefir taneleri bir kullanımlık değildir aynı kefir taneciklerini defalarca kullanabilirsiniz. En zengin içerikli kefir mayası canlı kefirden elde edilir. Fakat bazı marketlerde birkaç kullanımlık kefir mayası satılıyor. Bu kefir mayaları canlı kefirden değil de kefir kültüründen üretiliyor. Kültürle üretilen mayaların besin değerleri canlı kefire göre daha düşüktür.

Kefir Nasıl Mayalanır?


İlk yapacağınız şey iyi bir çiğ süt temin etmektir. Sütün güvenilir olması gerek çünki kefiri kaynatmadan yaparsanız besin değeri daha yüksek olur. Çünkü süt kaynayınca kalsiyum değeri bozulur. Eğer çiğ süt içinize sinmiyorsa mayalamadan önce 5 dakika kaynatabilirsiniz. Çiğ sütü bulamazsanız pastörize günlük sütte kullanabilirsiniz.
  • Kefirin mayalanması için oda sıcaklığının 20-25 derece olması gerekmektedir.
    Sütü kaynatmış bulunuyorsanız sıcaklığının oda sıcaklığına yani 25 dereceye düşmesini bekleyin ve cam kavanoza aktarın.
  • Suyun içinde bulunan kefir tanelerini plastik süzgeçle süzerek su ile yıkamadan tahta kaçık yardımıyla sütün içine bırakın. Sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatarak havlu ile sarıp karanlık bir odaya koyun. Normal şartlarda 1 litre süte 15-20 gram civarında yani ceviz büyüklüğünde bir kefir yeterli olur. Normalde aynı mayanın dörtte biri kadarı bile mayalamaya yeter ancak mayalaması daha uzun zaman alacaktır. En ideali 1 litre süte ceviz büyüklüğünde kefirdir.
  • Kefirin mayalanması 8 ile 24 saat arasında gerçekleşir. Fakat kıvamı daha yoğun ve ekşimsi olsun istiyorsanız bu mayalanma zamanını iki güne çıkarabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre mayalanma süresi 12 saatten az olan kefirin sindirim sistemini yavaşlattığı, 12 saat üzerindeki mayalanmalar da ise sindirim sitemini hızlandırdığını ortaya çıkmıştır.
  • Kefir hazır olunca plastik süzgeçten geçirerek geniş bir kaba süzün. Kefir mayasını yıkamadan ya taze süte veya suya atın. Bu mayayı hemen kullanamazsınız. Cam kavanozda 10 gün beklettikten sonra bir sonraki kefir mayalamasın da kullanabilirsiniz.
  • Süzülmüş kefiri cam kavanoza koyarak dolapta saklayıp 3-4 günde tüketebilirsiniz.
  • Bu kefir mayaları zamanla çoğalacaktır. Fazla gelen mayaları kâğıt bardak içinde -20 derecede dondurarak saklayabilirsiniz.
  • Doktorlar en az günde yarım litre kefir tüketmeyi tavsiye ediyor.
20.01.2024 15:25:45
Kefir İle Yoğurt Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kefir İle Yoğurt Yapımı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kefir İle Yoğurt Yapımı"
Sütün içine değilde yoğurdun içine koysak olurmu
Yalçın Doğan . 06.04.2019 22:58:30

Kefir Zayıflatırmı

Kefir Zayıflatırmı, Kafkasların gençlik sırrı olarak bilinen kefirin tarihi, yüzyıllar öncesine dayanan ve o zamandan bugüne nesiller boyunca süre gelmi...
Devamını Oku

Kefir Zararları

Kefir Zararları sıralamasında, yüksek kalorili bir besin olduğu için sık sık tüketilmemesi gerekmektedir. Eğer kilo sorununuz varsa, Kefir tüketimine dikkat ...
Devamını Oku

Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir

Kefir mayası, yıllar önce Kafkasya'da Orta Asya Türkleri tarafından sütten yapılan ve ayrana benzeyen bir içecektir. Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde hem ...
Devamını Oku

Kefir Ne Kadar Tüketilmeli

Kefir ne kadar tüketilmeli, kefir dünyanın pek çok yerinde sağlık amacı ile tüketilen fermente süttür. Kefir, inek, koyun ya da keçi sütü kullanılarak elde e...
Devamını Oku

Kefir Maskesi

Kefir maskesi, cilt yenilenmesi, güzelleşmesi ve kırışıklıkların açılması üzerinde oldukça etkilidir. Kefir genel sağlık açısından en faydalı formante s...
Devamını Oku

Su Kefiri

Su kefiri, Meksika kökenli mucizevi bir içecektir. Su kefiri 20. Yy başlarında Avrupa`da da kullanılmaya başlandı. Su kefirinin yaygın olarak bil...
Devamını Oku

Kefir İle Zayıflama

Kefir ile zayıflama, fazla kilolardan kurtulmak için, artık tüm dünyada kullanılan bir diyet yöntemidir. Eski yıllarda Orta Asya'da kullanılan şimdi ise...
Devamını Oku

Kefiri Nasıl Saklarım

Kefir tanelerini birkaç ay kullanmayacaksanız;* Kefir tanelerini temin ettiğinizde saf su içerisinde küçük bir kapta ya da kurutulmuş halde olacaklardır....
Devamını Oku

Kefir Sabunu

Kefir sabunu, yüzde yüz bitkisel bir ürün olup kimyasal bileşikler içermez. Son yıllarda kimyasalların artmasıyla birlikte insanlar doğal ürünlere yönel...
Devamını Oku

Kefir Ayranı

Kefir ayranı, kefir yoğurdundan yapılan mineralce oldukça zengin ve besin değeri yüksek bir içecektir. Kefir ayranı yapmak çiğ süt veya günlük sü...
Devamını Oku

Kefir Nedir

Kefir Nedir, Kefir, çok eski yıllarda ve Kafkasya bölgesinde yapımı olan, bugünün Avrupa ve Amerika ülkelerine ticareti yapılmaktadır. Süt asidi ve alko...
Devamını Oku

Yoğurt ve Kefirin Farkı

Her iki üründe kültüre edilmiş süt ürünleridir ama farklı türde faydalı bakteri içermektedirler. Yoğurdun içermiş olduğu bakteriler sindirim sistemini temiz tu...
Devamını Oku

Kefir Kültürü

Kefir Kültürü, çok eski yıllardan beri Kafkasya'da imal edilmeye başlanan kefirin yaygınlaşarak günümüzde tüm dünyaca tercih edilen köpüklü, koyu kıvaml...
Devamını Oku

Kefir Faydaları

Kefir, kökeni Kafkas dağlarına dayanan ve günümüze gelene kadar hiçbir değişikliğe uğramamış bir içecektir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan bu içe...
Devamını Oku

Kefir Mayası

Kefir mayası, Kafkasya'dan gelmiştir. Beyazımtırak renkte, karnabaharı andıran renkte ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşur. Kefir...
Devamını Oku

Kefir

Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etialkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğid...
Devamını Oku

Kefir Neye İyi Gelir

Kefir neye iyi gelir? Bu soruya cevap vermeden önce kefirin ne olduğuna bakalım. Kefir, bazı kaynaklarda Türkçe " keyif" sözcüğünden geldiği ve i...
Devamını Oku

Kefirin Faydaları

Kefirin faydaları, sağlık için sayılamayacak kadar faydaya sahiptir. Bilhassa en bilindik faydası sindirim sorunlarına iyi gelmesi ve obezite ile mücadele ed...
Devamını Oku

Kefir Nasıl Yapılır

Kefir nasıl yapılır?Kefir yapmak aslında yoğurt yapmaktan bile kolay! Evde kolaylıkla hazırlanabilecek kefir için yapılacak en önem...
Devamını Oku

Kefir Nasıl Mayalanır

Kefir Nasıl Mayalanır; Öncelikle kefirin geçmişine bakacak olunursa, Kefir Batı Asya Türklerinin keşfettiği çok şifalı bir içecektir. Su yerine kefir içen, K...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kefir Zayıflatırmı
Kefir Zararları
Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir
Kefir Ne Kadar Tüketilmeli
Kefir İle Yoğurt Yapımı
Son Forum Konuları
Kefir Zayıflatırmı?
Kefir Mayalanması
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024