Kefir Mayası Faydaları ve Yapılışı
21 Temmuz 2024

Kefir Mayası Faydaları ve Yapılışı

Kefir Mayası

Kefir mayası, kökeni Kafkasya'ya dayanan fermente bir süt ürünü üretiminde kullanılan bir kültürdür. Beyazımsı renkte, karnabaharı andıran yapıya sahip ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşur. Kefir mayası, inek, keçi, koyun, Hindistan cevizi veya soya sütü gibi çeşitli süt türlerinin fermente edilmesinde kullanılır. Mayanın kalitesi oldukça önemlidir, çünkü kaynağı tam belli olmayan kefir mayası zararlı maddeler içerebilir. Bu nedenle, aktarlardan almak yerine üniversitelerde üretilen kefir mayaları tercih edilmelidir.

Kefir Mayasının Faydaları

Kefir mayası, insan vücudu üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Özellikle sindirim sisteminin düzenli çalışmasında önemli bir rol oynar. Biyolojik açıdan metabolizmayı sürekli yapılandıran, vitamin, antioksidan ve mineraller açısından zengin olan kefir mayası, hücrelerin yenilenmesine katkıda bulunur. B12, B1 ve K vitamini açısından oldukça yoğundur. Bu vitaminlerin yeterli kullanımı, böbrek, karaciğer ve sinir sistemi sağlığına olumlu katkılar sağlar.

  • Kolesterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür.
  • Uykusuzluğu giderir.
  • Selülitlere karşı etkilidir.
  • Damar sertliğini ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Saç dökülmesini azaltır.
  • Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır.
  • Bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını engeller.
  • Görme zayıflığını ve katarakt oluşumunu önlemeye katkı sağlar.
  • Sindirim sistemini güçlendirir.
  • Depresyona karşı olumlu katkısı vardır.
  • Verem ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.
  • Egzama tedavisinde kullanılır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Bronşit ve astım hastalığında kullanılır.

Kefir Mayası Nasıl Yapılır?

Kefir mayası yapmak için sterilize edilen süt, yaklaşık 5 dakika kaynatıldıktan sonra 20-25°C dereceye kadar soğutulur. Bu işlem için cam kavanoz kullanılması önerilir. Daha sonra, 1 litre sütün içerisine 30-50 gram kefir tanesi ilave edilir, kavanozun ağzı kapatılır ve 18-24 saat bekletilir. Bu süre içinde tahta kaşıkla sık sık karıştırılır. Kefirin mayalanma süresinin sonunda, metal olmayan temiz bir süzgeçten geçirilir. Süzgeçte kalan kefir taneleri temiz, klorsuz suyla yıkanır ve tekrar süte eklenir. Hazırlanan kefir mayasının kullanma süresi 3 gündür; karanlıkta ve soğukta muhafaza edildiğinde 6-8 güne kadar çıkabilir. Kefirin içerisinde peynir veya sirke kokusu varsa, kefirde enfeksiyon olabilir. Bu durumda taneler temiz suyla yıkanmalı veya yeni kefir taneleri kullanılarak işlem tekrarlanmalıdır. Mayalanmakta olan kefir taneleri, uzun süre süzülemeyecekse buzdolabına konulmalıdır. Kefir mayasını günlük olarak tüketebilirsiniz. Ekşimsi bir tadı olduğundan dolayı, yanında meyve gibi tatlı besinlerle tüketilebilir. Kefir tüketimi kişinin yaşına ve ağırlığına göre farklılık gösterebilir. Yemeklerle birlikte içilebileceği gibi ayrı olarak da içilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Yoğurt ve Kefirin Farkı

Yoğurt ve Kefirin Farkı

Kefir Nasıl Mayalanır?

Kefir Nasıl Mayalanır?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir?

Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir?

Kefiri Nasıl Saklarım

Kefiri Nasıl Saklarım

Kefir ile Yoğurt Yapımı

Kefir ile Yoğurt Yapımı

Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?

Kefir Ne Kadar Tüketilmeli?

Kefir Kültürü

Kefir Kültürü