Kefir

Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etialkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0,5-3 cm arasında değişmektedir. Fındık veya buğday tanesi kadar beyazımsı ya da beyaz-sarı renklerinde ufak karnabahar ya da patlamış mısır görselliğine sahiptir.
Kefir de doğal olarak yer alan bakteriler ve mayaların simbiyotik etkileşimi sonucunda oluşan yapılar bu içeceğin düzenli tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalar sağlamaktadır. Değerli vitamin ve mineraller ile yüklenmiştir, kolay sindirilebilmektedir. Proteinler ve doğal antibiyotik içermektedir.

Kefir taneleri neye benzer?


Kefir taneleri karnabahar görünümünde fakat lastik kıvamındadır. Kefir tanelerinin dışında kefiran denilen bir yapışkan bir zarf (F) vardır. Yararlı bakteriler ve mantarlar kendi yaptıkları oluşturduğu bu zarın içinde yaşamaktadırlar. Kefir, köpüklü, koyu kıvamlı, hafif ekşimsi bir içecektir. Sıcak yaz aylarında ferahlatan, içini soğutan bir içecek özelliğidir.

Kefir nereden gelmiştir?


Kefirin anavatanı Kafkaslardır. Çin ve Rusya'da çok tüketilebilen kefir ilk defa Orta Asya'da Kafkas Türkleri tarafından yapılmış bir içecektir. Kafkas Türklerinin güçlü ve sağlıklı bir vücuda sahip olmalarının nedeni uzun yıllar yaşamalarının kefirin büyük bir rolü olduğunu söylemektedirler.
Kefir, kefir mayası yardımıyla inek, keçi, koyun, Hindistan cevizi, pirinç veya soya sütleri ile yapımı sağlanır. Bilimsel araştırma yapan fakülteler ve kuruluşlar kefirin faydaları hakkında titiz çalışmalar yaparken büyük gelişmeler ve önemli sonuçlara varmışlardır.

Kefiri kimler kullanır?


Kefirin her yaştaki insanlar yaşı ne olursa olsun kullanmaktadırlar. Yan etkisine sahip değildir. Çocuklar üzerinde dahi rahatlıkla verilebilmektedir.

Kefiri kanser hastaları neden tercih ediyor?

Kefir, vücut direnci üzerinde büyük etkiye sahiptir. Özellikle sindirim sisteminin düzenli çalışmasında fayda sağlıyor. Bağırsak kanserini oluşturan bulguları yok ediyor. Kesinlikle ilaç değildir. Kanser hastaları, kefirin içerdiği yararlı özellikleri sayesinde kefiri tercih etmektedirler. Yapılan araştırmalar dahilinde, kefirde iştahsızlığa iyi geldiği ve uykusuzluğa da çok iyi geldiğini söylemektedirler.

Kefir hücreleri nasıl yeniler?

Biyolojik yönden insan metabolizmayı devamlı yapılandıran Antioksidan vitamin ve mineraller bulunduğu için, hücrelerin yenilenmesinde fayda sağlamaktadır. Vücutta kuvvetli bir temizleme işini yapan kefir, yaşlanmayı oldukça yavaşlatan, her derde deva olarak çoğu hastalı engellemektedir. Vücudu yenileyerek beraberinde dinç kalmasını sağlıyor.

Kefirdeki besin değerleri nelerdir?

Kefir, vücuttaki temel fonksiyon ve değişik faaliyet amaçlı kullandığı mineral ve esansiyel aminoasitler değerleriyle çok zengindir. Kefirin içeriğindeki, proteinler yarım sindirim yaptığı ve bu sebeple vücut açısından basit değerlenen yapılarıdır. Kefirde yoğun olarak esansiyel amino asitleriyle bir adetine sahip triptofanın, mineral maddelerin oluşumu kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemine rahatlık etkisi verdiği bilinmektedir. Vücudumuzun en fazla ikinci mineral maddesine sahip fosfor, hücre yenileyici ve enerji ihtiyacının giderilmesi için karbonhidratların, yağlarda ve proteinlerde kullanım açısından kolaylık sağlar. Kefir B12, B1 ve K vitamini fazlasıyla yoğundur. B u vitaminlerin yeteri kadar kullanılması üzerinde böbrek, karaciğer ve sinir sistemine bazen de deri hastalıklarına çok fazla yarar sağladığı kanıtlanmıştır.

Kefirin faydaları nelerdir?
  • Cinsel işlevlere olumlu etkisine sahiptir.
  • Kolesterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür.
  • Damar sertliğini ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Uykusuzluğu gidericidir. Spor yapan kişiler için enerji deposudur.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Kemoterapi tedavisi sırasında vücudun güçlü kalmasını ve beslenmenin devamlı olmasını sağlar.
  • Selülitlere karşı etkilidir.
  • Birçok hastalığı engellemeye yardımcı olur.
  • Alkol alanlara, kaybolan vitaminlerin geri kazanılması yönünde takviye sağlar.
  • Saç dökülmesini azaltır.
  • Doğum kontrol hapı ve idrar söktürücü ilaç kullananlara yardımcıdır.
  • Antibiyotik ilaçlar, vücuttaki tüm vitaminleri ve bakterileri öldürdüğü için; içerdiği faydalı bakteriler sayesinde doğal antibiyotik görevi yapar.
  • Antioksidan özellikleriyle hücre yenilenmesinde katkıda bulunur.
  • Menopoz dönemindeki riskleri azaltır.
  • Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır.
  • Damar sertliğini önler.
  • Uzun ve sağlıklı bir ömür trendine yönelik metabolizmanın mimarıdır. Kemiklerin ve kasların kuvvetli kalmasına destek sağlar.
  • Osteoporoz ve Alzheimer hastalığına karşı direnç oluşturur.
  • Başta prostat ve bağırsak kanseri olmak üzere, birçok kanseri önlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • Bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını engeller.
  • Kronik güçsüzlüğe karşı kuvveti arttırır.
  • Görme zayıflığını ve katarakt oluşumunu önlemeye katkı sağlar.
  • Serbest radikallerin, ağır metallerin ve zehirli gazların vücuttaki olumsuz etkilerini azaltır.
  • Kronik depresyona karşı olumlu katkısı vardır.
  • Yaşlanma etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
  • Yaşlılıkta karşılaşabilecek sorunları önlemeye katkı sağladığından, mutlu bir yaşlılık dönemi için vazgeçilmezdir.
  • Sindirim sistemini güçlendirir.
  • Çocuklarda kabızlık sorunlarında etkilidir.
  • Laktoz emilimini arttırır.
  • Alerjik reaksiyonlara karşı koruyucudur.
Kefir taneleri aktif hale getirilerek şöyle mayalanır

Sterilize edilmiş süt, günlük pastörize süt veya UHT süt kullanılabilse de günlük pastörize süt tercih edilir. Süt 5 dakika kaynatıldıktan sonra 20-25*C'ye kadar soğutulur. İşlem için cam kavanoz kullanılmalı, bakır, alüminyum kaplar kullanılmamalıdır. 1 litre sütün içine 30-50 gr kefir tanesi ilave edilerek ağzı kapatılır. 20-25*C'de yaklaşık 18-24 saat bekletilir, bu süre içinde tahta kaşıkla sık sık karıştırılır. Mayalanma süresinin sonunda metal olmayan temiz bir süzgeçten geçirilir. Süzgeçte kalan kefir taneleri temiz ve klorsuz suyla yıkanıp tekrar süte konur.

İlave bilgiler

Evde hazırlanan kefirin kullanım süresi 3 gündür, karanlıkta ve soğukta (2-4*C) muhafaza edildiğinde 6-8 güne çıkabilir, marketlerde satılanların raf ömrü uzundur. Kefirde peynir veya sirke kokusu varsa enfeksiyon olabilir, temiz suyla iyice yıkanmalı veya yeni kefir taneleri kullanılmaktadır. Kefirin sıcak yemeklerle birlikte içilmesi probiyotik mayaların ölümüne sebep olabilir. Mayalanmakta olan kefir taneleri uzun süre süzülemeyecekse buzdolabına bekletilir.

Kefir günde kaç bardak içilmelidir

Kefiri günde bir bardak rahatlıkla içilebilir. Evde kefir mayasından mayalayabileceğiniz gibi marketlerde satılan sade türleri de kullanılmaktadır. Kefirde ekşimsi bir tat olduğundan dolayı yanında meyve gibi tatlı besinler ile yenilebilir.
19.01.2024 03:29:52
Kefir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kefir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

44 Yorum Yapılmış "Kefir"
ben alerji ile sıkıntıları olan ve uzun süreli demir ilacı kullana biri olarak bağırsak problemleri yaşıyordum ve kg alamıyordum. kefir mayasını temin ettim ve her gün aç karnına içiyorum. yüzümdeki sivilce gibi olan alerjilerim geçti aylık aşı oluyorum hala daha aşı bana 1 haftalık iyi geliyordu şimdi sürekli yüzüm çok çok iyi. en önemlisi kg alabiliyorum ben 24 saat mayalıyorum. bağırsak sistemım suan çok iyi 4 yıldır alerji ve bağırsak sıkıntılarım yok şuanda.bencr kefiri sağlık için için paket kefir yerine imkanınız varsa kendiniz mayalayın
melek . 10.06.2018
Karaciğer yağlanması ve mide için faydası olduğunu öğrendiğim kefiri yaklaşık 15 gündür içiyorum. Mayasını bulup kendi yaptığım kefir tabiki.Mide koruyucu ilacımı bıraktım ve hiçbir rahatsızlık yaşamıyorum. Karaciğer yağlanmasından dolayı cildimde oluşan kırmızı noktaların renkleri solmaya başladı ve kendimi oldukça dinç hissediyorum. Kefirin faydasına inanmayam ben denedikten sonraki değişimleri gördükçe aksatmadan her akşam kefirimi mayalıyor sabah ve akşam 1 bardak içiyorum. Bu arada kefirin tok tutma özelliği de var. Acıkmıyorum.
ÇİĞDEM . 26.06.2014
2yıldır kullanıyorum çok sağlıklı çocuklarıma bile içiriyorum çok memnunum
döndü . 11.04.2014
ihsan türker kardeşim bir gıda mühendisi olarak kefir hakkında bilgi vermişsiniz benim merak ettiğim bilginiz varsa kefiri kolit hastaları da rahatlıkla tüketebilirlermi acaba benim için çok önemli bir bilgi lütfen çevrenizde bilenler varsa onlarada danışırmısınız şimdiden teşekkür ederim
ilhan . 31.03.2014
Merhaba, yaklaşık bir aydır hergün tüketiyorum..tadı gayet güzel ayran gibi.. 24 saat ile 48 saat arası bekletiyorum..market sütüyle koyu ayran gibi oluyor, köy sütüyle yapınca yoğurt gibi oluyor...gayet güzel..isteyenlere ulaştırmaya çalışırım..
Özkan . 04.03.2014
merhaba bende dun aksam komsumdan alarak kefır yapmaya başladım..o kefır mayalandıktan sonra süzüp ıcıne su katarak ayran gıbı tuketebılecegımı soyledı bu sekıldede faydasını gorurmuyuz acaba.
NEVİN BOZ . 06.02.2014
Mayaladigim kefir bardakda 15 dakika kadar bekleyince bardakda ust tarafda kefir bardagin alt tarafina su kaliyor. Sanki ayrisiyor gibi neden olabilir...
ilker . 15.01.2014
kefirdanem sitesinde kuru kefir mayası satışı yapıyorlar acaba alıp deneyen varmı? Rica etsem bilgilendirimisiniz. Ben başkasından maya almak istemiyorum, ne olur ne olmaz hijyen yani... Teşekkürler
Cenap . 11.01.2014
kefir mayası istiyorum bana gönderebilecek bir kişi varmı aceba .şimdiden teşekker ederim.
ismail . 05.01.2014
Kefir mayası paylaşabilecek arkadaşlar varsa evde kefir yapmak istiyorum. Teşekkürler.
Arslan . 30.12.2013
Kefir tanesi verebilecek arkadaş varsa. Kargosu bana ait. Şimdiden teşekkürler.
prhan . 25.12.2013
Banada kefir mayası verirmisiniz,SAMSUN,da ikamet etmekteyim ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler...
yusuf . 21.12.2013
merhaba arkadaşlar ben de kefir mayası arıyorum nerden bulunuyor acaba? alabileceğim bir yer var mı ?
Ümit Ünal . 15.12.2013
AOÇ, ÜLKER GİBİ FİRMALARIN YAPTIĞI KEFİR İÇECEĞİNİN EVLERDE YAPILAN KEFİRDEN BİR FARKI VAR MI? YOKSA EVDE YAPMAK MI DAHA UYGUN OLUR BİRDE MAYASINI NERDEN NASIL ALABİLİRİM BİLGİ VERİR MİSİNİZ TEŞEKKÜR EDERİM. (ANKARA)
MUSA . 12.12.2013
çiğ sütle yapılırsa daha iyi olur denmiş. doğrumudur? kefir mayalarım tükendi uzun süre yapmadığım için. kefir mayası gönderebilecek varsa alabilirim
Koray Erbay . 12.12.2013
asıl keçi sütünden yapılanı çok güzel oluyor keçi sütü her zaman bulunmayabilir günlük sütlerden kaliteli yapabilirsiniz özellikle çocuklarınıza içirmenizi tavsiye edrim bazı kanser türlerine karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği tesbit edilmiştir.metal kaşık metal süzgç kullanmayın mayalama kabınız cam veya gıdaya uygun pilastik mlz.olmalı kılorlu su ile temas ettirmeyin haram değil merak etmeyin sadece süt mamülü istediğiniz kadar içebilirsiniz.
tahsin gümüş . 04.12.2013
bende kefir mayası arıyorum. benimle paylaşabilecek birisi varmı?
rabia . 27.11.2013
Ben kefiri mayaladıktan sonra ışık almaması için mutfak dolabına koydum orada da unuttum,3 gün sonra aklıma geldi çıkardım süzdüm renginde ve kokusunda bozukluk yoktu sadece tadı biraz ekşimsi mayaya yıkayıp temiz kavanoza koydum elimle temas ettim biraz kaygandı elle temaz bozmuş olabilir mi.
Sacide Bayraktar . 20.11.2013
bağışıklık sistemimi güçlendirdi.Her akşam bir çay bardağı içmeden yatmam.Yalnızca yazın 3-4 ay kadar sıcaklarda içmem.Kışın kefirsiz günüm geçmez.Oğlumu da alıştırdım o da memnun zeka açıyor zindeleştiriyor diyor.
yasemin güç . 31.10.2013
Kefirini PayLasabiLecek Kisi Yada KisiLerLe irtibata Gecmek istiyorum
Atakan Murat . 09.10.2013
Merhabalar bana kefir mayası gönderebilecek bir arkadaşla temasa geçmek istiyorum.
Yusuf Bakır . 13.09.2013
kefir mayasını macrocenter ve büyük migroslar da bulabilrsiniz. Ayrıca dinen kesinlikle bir sakıncası yoktur.
Yunus Emre AKOĞLAN . 11.09.2013
Sayın Kefirci ben kefir mayası istiyorum size nasıl ulaşabilirim?
Yusuf Bakır . 04.09.2013
kefiri yeni kullanmaya başladım cilde faydasını merak ediyorum.
ayşe . 16.08.2013
Bende kullandım ama faydası oldumu bilmiyorum şimdi tekrar kullanmaya başladım mayasından kuşkuluyum mayam çok küçüktü daha çoğalmadı makalım almanyadan bi biladerim de kullanıyo bana biraz daha maya verecek o zaman daha iyi kıvamda kefir elde ederim inşallah kullananlara afiyet olsun yalnız yıllardır kullanan biladerim söylediğine göre çok faydasını görmüş fakat hiç bir şekilde yan etkisi zararı yokmuş
süleyman . 10.07.2013
dinen sakıncalımı içki diyemi geciyor acaba
yunus . 08.07.2013
Kefirin faydasını bende gördüm insanı zinde tutuyor ayrıca mideye çok faydası var, ama hamilelere bi zararı var mı onu bilmiyorum icenler yada hamilelere faydası olduğunu bilenler yorumda bulunursalar sevinirim.Selamlar..
ELİF . 05.07.2013
1 aydır Kefir tuketiyorum, çok yararını gördüm özellikle sabahları daha dinç uyanıyorum gün içindeki yorgungumun azaldigini hissediyorum ve vucudumdaki kırmızı renkli et beni bisure sonra koyulaşıp düştü bunu Kefire bağlıyorum gerçekten Kefirin faydaları hissedilir ölçüde
CAN . 03.07.2013
kefir mayası isteyenler bana bu sayfadan ulaşsın selamlar..
kefirci . 19.06.2013
HENÜZ KULLANMADIM.BAŞLAYACAĞIM
TÜRKAN . 19.06.2013

Kefir Zayıflatırmı

Kefir Zayıflatırmı, Kafkasların gençlik sırrı olarak bilinen kefirin tarihi, yüzyıllar öncesine dayanan ve o zamandan bugüne nesiller boyunca süre gelmi...
Devamını Oku

Kefir Zararları

Kefir Zararları sıralamasında, yüksek kalorili bir besin olduğu için sık sık tüketilmemesi gerekmektedir. Eğer kilo sorununuz varsa, Kefir tüketimine dikkat ...
Devamını Oku

Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir

Kefir mayası, yıllar önce Kafkasya'da Orta Asya Türkleri tarafından sütten yapılan ve ayrana benzeyen bir içecektir. Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde hem ...
Devamını Oku

Kefir Ne Kadar Tüketilmeli

Kefir ne kadar tüketilmeli, kefir dünyanın pek çok yerinde sağlık amacı ile tüketilen fermente süttür. Kefir, inek, koyun ya da keçi sütü kullanılarak elde e...
Devamını Oku

Kefir İle Yoğurt Yapımı

Kefir ile yoğurt yapımı oldukça kolaydır. Kefir, hafif ekşimsi tadı olan inek veya koyun sütü ile mayalanan fermante bir süt içeceği olmakla beraber sağ...
Devamını Oku

Kefir Maskesi

Kefir maskesi, cilt yenilenmesi, güzelleşmesi ve kırışıklıkların açılması üzerinde oldukça etkilidir. Kefir genel sağlık açısından en faydalı formante s...
Devamını Oku

Su Kefiri

Su kefiri, Meksika kökenli mucizevi bir içecektir. Su kefiri 20. Yy başlarında Avrupa`da da kullanılmaya başlandı. Su kefirinin yaygın olarak bil...
Devamını Oku

Kefir İle Zayıflama

Kefir ile zayıflama, fazla kilolardan kurtulmak için, artık tüm dünyada kullanılan bir diyet yöntemidir. Eski yıllarda Orta Asya'da kullanılan şimdi ise...
Devamını Oku

Kefiri Nasıl Saklarım

Kefir tanelerini birkaç ay kullanmayacaksanız;* Kefir tanelerini temin ettiğinizde saf su içerisinde küçük bir kapta ya da kurutulmuş halde olacaklardır....
Devamını Oku

Kefir Sabunu

Kefir sabunu, yüzde yüz bitkisel bir ürün olup kimyasal bileşikler içermez. Son yıllarda kimyasalların artmasıyla birlikte insanlar doğal ürünlere yönel...
Devamını Oku

Kefir Ayranı

Kefir ayranı, kefir yoğurdundan yapılan mineralce oldukça zengin ve besin değeri yüksek bir içecektir. Kefir ayranı yapmak çiğ süt veya günlük sü...
Devamını Oku

Kefir Nedir

Kefir Nedir, Kefir, çok eski yıllarda ve Kafkasya bölgesinde yapımı olan, bugünün Avrupa ve Amerika ülkelerine ticareti yapılmaktadır. Süt asidi ve alko...
Devamını Oku

Yoğurt ve Kefirin Farkı

Her iki üründe kültüre edilmiş süt ürünleridir ama farklı türde faydalı bakteri içermektedirler. Yoğurdun içermiş olduğu bakteriler sindirim sistemini temiz tu...
Devamını Oku

Kefir Kültürü

Kefir Kültürü, çok eski yıllardan beri Kafkasya'da imal edilmeye başlanan kefirin yaygınlaşarak günümüzde tüm dünyaca tercih edilen köpüklü, koyu kıvaml...
Devamını Oku

Kefir Faydaları

Kefir, kökeni Kafkas dağlarına dayanan ve günümüze gelene kadar hiçbir değişikliğe uğramamış bir içecektir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan bu içe...
Devamını Oku

Kefir Mayası

Kefir mayası, Kafkasya'dan gelmiştir. Beyazımtırak renkte, karnabaharı andıran renkte ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşur. Kefir...
Devamını Oku

Kefir Neye İyi Gelir

Kefir neye iyi gelir? Bu soruya cevap vermeden önce kefirin ne olduğuna bakalım. Kefir, bazı kaynaklarda Türkçe " keyif" sözcüğünden geldiği ve i...
Devamını Oku

Kefirin Faydaları

Kefirin faydaları, sağlık için sayılamayacak kadar faydaya sahiptir. Bilhassa en bilindik faydası sindirim sorunlarına iyi gelmesi ve obezite ile mücadele ed...
Devamını Oku

Kefir Nasıl Yapılır

Kefir nasıl yapılır?Kefir yapmak aslında yoğurt yapmaktan bile kolay! Evde kolaylıkla hazırlanabilecek kefir için yapılacak en önem...
Devamını Oku

Kefir Nasıl Mayalanır

Kefir Nasıl Mayalanır; Öncelikle kefirin geçmişine bakacak olunursa, Kefir Batı Asya Türklerinin keşfettiği çok şifalı bir içecektir. Su yerine kefir içen, K...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kefir Zayıflatırmı
Kefir Zararları
Kefir Mayası Nasıl Elde Edilir
Kefir Ne Kadar Tüketilmeli
Kefir İle Yoğurt Yapımı
Son Forum Konuları
Kefir Zayıflatırmı?
Kefir Mayalanması
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024